Tuesday, 19 February 2013

Hijab dan Niqab


Do you realize more and more people are getting more religious as the time goes by?  Alhamdulillah.
You can clearly differentiate it with say; 5 years back.

When I was working at Mel’lane MV, the surau was never full. Never. But now, the queue was overwhelming. But in a good way kan?

Also you can see more people opting to wear niqab. Serious. Sejuk hati.
Not to mention 'tudung labuh'. Ramai muslimah started to wear longer hijab that covers the chest. I love to watch these girls.  It’s like an inspiration, ya know?

I am FARRRRRRRRRRRR from perfect. That’s how far it is. But the feeling of uneasiness is there when I do wrong, wearing short sleeved shirts, things like that. Alhamdulillah. Iman masih ada walau pasang surut. And I am constantly trying to be better.

Being nice, following all the rules in Islam does make your heart peaceful.

Aku berangan suatu hari nanti to be a better person, muslimah. Wearing proper aurat-clad cloth.  InsyaAllah.
There are tons of hurdles in doing good deed. We are living in a world whereby one is being bashed for doing good and proud for being against the rules of Islam.

Tak, aku bukan ustazah. Terlalu banyak kekurangan tapi ini yang aku nampak di sekeliling.

Wearing niqab requires a LOT of courage. Aku sangat sangat hormat mereka yang memakai niqab. Usah ambil contoh jauh, cukuplah di Uniten sendiri. The niqab community is slowly growing in Uniten KSHAS.

I never agreed with those people mocking these girls. ‘Ninja’ lah apa lah. What happen to us that we started to mock and insult these good people? To all the guys especially, (perempuan kurang mengata sebab sedar diri tak sebaik Niqab’ers) remember that you don’t have half the courage the niqab’ers had. Stop it already.

Aku personally sangat suka tengok mereka yang memakai hijab nie. Aku kagum. Aku nak jadi seperti mereka juga. Kita dah terdidik, kalau pakai seluar longgar tak cantik. Pakailah jeans yang ketat, nampak shape badan sikit. Aku tahu. Aku pun macam  tu.

Aku lebih gemar pakai tudung bawal. Aku lepaskan. Aku pin. Ramai orang pernah tegur. Katanya nampak selekeh, nampak macam budak baik. Helo? Aku selesa macam tu. Cover apa yang patut. Sepatutnya dapat galakan, kan? Daripada aku pakai tudung belit sana sini, dada terdedah, leher terjerut.

Nampak tak kesan peer pressure?

To those who wear hijab, protect your dignity, cover your aurat properly. This actually acts as a reminder to myself. Jangan pakai tudung tapi peluk cium sakan dengan jejantan kat public. Konon kau wanita urban. Neraka tak kenal urban, kampong tu semua. Pakai tudung tapi baju ketat, dada terdedah. What the hell, perempuan?

Kan aku dah cakap aku tak baik mana. Aku memang setan dulu. Kau tahu, kan.
Kau beli majalah Hijabista tu semua. Kau ikut trend. Hey ladies. Benda basic-basic sendiri pun tahu kan. Seluar ketat, senteng. Baju jarang. Tak payah cerita. Bukak closet, check sendiri. 

Aku bukan radikal. Aku berkawan dengan semua orang. Free hair, pakai tudung. I don’t believe the notion that hijab wearers are a better person than those who don’t. Aku cuma mengingatkan diri. If you want to do something, do it right.

Nak buat baik, buat betul-betul. Biar lembab berubah, sikit-sikit. Asalkan niat ada, perubahan berterusan walau secara kecil.

InsyaAllah 

Lagi sekali aku tekankan. Aku bukan ustazah, aku jugak menyetan di luar. Aku masih dalam perjalanan untuk belajar menjadi lebih baik. Aku terlalu dekat dengan godaan.

Tapi at the end of the day, aku masih simpan niat untuk bertudung labuh. Maybe not now, but I hope one day I will. 

Kau nak perli, ikut suka.
**Today a friend sat for a quiz. I wish you the best. :D

No comments:

Post a comment

Copyright © Travel. Eat. Love Made with ❤ by azhafizah.com